Hoe werkt een Warmtepompboiler

De werking van een Warmtepompboiler, en het verschil met een gewone warmtepomp. Alles haarfijn uitgelegd!

Warmtepompboiler: Werking

Een warmtepompboiler werkt volgens hetzelfde principe als een warmtepomp: Warmte wordt onttrokken aan de buitenlucht en gebruikt om het water in het reservoir op te warmen.

Een andere manier om de werking van Warmtepompboilers uit te leggen is dat ze eigenlijk een beetje werken als een koelkast, maar dan in de omgekeerde volgorde.

Een koelkast haalt warmte uit de kast en stoot deze uit in de ruimte, terwijl een warmtepomp net het omgekeerde doet. Een warmtepompboiler haalt eigenlijk ‘gratis’ warmte uit de omgevingslucht en stoot deze met een hoge temperatuur in een tank om je daarna sanitair warm water te bieden. Hierdoor ben je niet meer afhankelijk van elektriciteit of gas voor warm water.

Hoe werkt een warmtepompboiler: Uitleg

Als eerste wordt omgevingslucht onttrokken door de ventilator van de warmtepompboiler. Deze aangezogen lucht wordt afgegeven aan het koelgas, daarna wordt dit gas samengedrukt in de compressor waardoor het verder opwarmt en vloeibaar wordt.

In de condensor geeft deze vloeistof zijn warmte af aan het water in het reservoir. Daarna, wanneer de vloeistof afgekoeld is, verandert dit weer in gas.

De elektrische steunverwarming (6) wordt enkel geactiveerd als de vraag aan sanitair warm water niet kan voldoen.

Wat is het verschil tussen een warmtepomp en een warmtepompboiler?

Hoe werkt een warmtepompboiler: Zeker niet hetzelfde als een warmtepomp!

  • De warmtepomp verwarmt een ruimte én kan eventueel ook voor sanitair warm water zorgen.
  • Een warmtepompboiler zorgt énkel en alleen voor sanitair warm water.

Waarom dan een Warmtepompboiler kopen?

Als een warmtepompboiler ‘minder kan’ dan een warmtepomp, waarom zou je dan een warmtepompboiler kopen?

Wel, de aankoop en installatie van een warmtepomp is zo maar even gemiddeld €10.000 duurder dan die van een warmtepompboiler. De overheid zet op dit moment ook extra steun in en reikt premies uit voor de aankoop van warmtepompboilers omdat deze toestellen heel milieuvriendelijk zijn en op termijn een zeer interessante investering zijn.

Meer info over de premies van warmtepompboilers? Klik hier

Hoe werkt een warmtepompboiler

Werking warmtepompboiler uitgelegd: Hoe werkt een warmtepompboiler?

Nog Vragen of graag een offerte voor uw warmteboiler?

U bent nu correct geïnformeerd over de werking van een warmteboiler en zijn vele voordelen. Graag een Gratis Prijsofferte of even praten met een specialist van IZI-HEAT?

Offerteformulier

Prijsofferte binnen 48u!